Bolesti zápěstí a rukou, počítačová myš a syndrom karpálního tunelu

Zpět na mapu bolesti zad
Chci vědět, proč mě bolí záda
Notebook jako zabiják zad?

Počítačová myš je nezbytný doplněk pro rychlé a komfortní ovládání počítače, a upřímně, málokdo si dokáže práci bez myši představit. Mnoho lidí pracuje u počítače více než 10 hodin denně. A právě klasická počítačová myš je jednou z hlavních příčin nesnesitelných bolestí v oblasti zápěstí, tzv. syndromu karpálního tunelu. 

Nepříjemné pocity spojené se syndromem karpálního tunelu se zpočátku projevují brněním. Nejčastěji v klidovém stavu, například v noci, kdy je zapotřebí svěsit ruku mimo postel a ruku protřepat. V pokročilejších fázích se brnění objevuje i přes den, a později se tyto nepříjemné stavy objevují nepřetržitě. 

Udělejte si krátkou diagnostiku.

Sledujete u vaší dominantní ruky níže uvedené nebo podobné potíže?

  • pocit slabosti při stisku dlaně nebo uchopení předmětů
  • silná bolest v zápěstí
  • brnění, mravenčení nebo necitlivost prstů postižené ruky, především palce, ukazováčku a prostředníku
  • pocit oteklé ruky bez viditelného otoku

Pokud jste si na výše uvedené otázky odpověděli kladně, potom se může jednat o tzv. syndrom karpálního tunelu. 

Co je to syndrom karpálního tunelu a jak vzniká? 

Zjednodušeně řečeno jde o problém, který obvykle vzniká dlouhodobým útlakem důležitého nervu v oblasti zápěstí. 
Mezi dlaní a zápěstím existuje prostor ohraničený karpálními kostmi, kterým procházejí šlachy, cévy a nervy. Dlouhodobým přetěžováním zápěstí u dominantní ruky dochází k útlaku důležitého nervu (nervus medianus). A právě bolestivý stav se dle oblasti, ve které vzniká, nazývá syndrom karpálního tunelu. 

Syndrom karpálního tunelu postihuje muže i ženy. Nicméně u žen se symptomy objevují až 4x častěji než u mužů. Problém s karpálním tunelem se obvykle objevuje mezi 40. a 60. rokem života. Ovšem nejsou vzácné případy syndromu karpálního tunelu ani u velice mladých lidí, kteří intenzivně pracují s PC.

Příčin vzniku syndromu karpálního tunelu je samozřejmě více. Jednou z velice častých příčin (vyjma počítačovou myš) je například dlouhodobá práce s vibračními přístroji (bruskami, vrtačkami, kladivy apod.), které svými vibracemi oblast zápěstí přetěžují. 


Samotné příznaky syndromu karpálního tunelu jsou různé a projevují se s rozdílnou intenzitou. Zásadní je fakt, že při podcenění prvotních příznaků se potíže postupně zhoršují. Zprvu se jedná o nenápadné bolesti, které postupně přecházejí k velice silným bolestem ruky, ramen a celkové slabosti celé ruky. 

Diagonostika karpálního tunelu

Diagnózu syndromu karpálního tunelu nejlépe stanoví váš lékař, přesto existuje jednoduchý způsob, který můžete vyzkoušet sami ještě před návštěvou svého lékaře.

Phalenův test 
Opřete si hřbety dlaní o sebe, přitiskněte zápěstí k sobě, přičemž lokty by měly být ve vodorovné poloze. V této pozici dochází k útlaku karpálního tunelu.

Nyní tlačte po dobu cca 1 minuty ruce proti sobě. Pokud se po této době objeví brnění prvních tří prstů (palce, ukazováku a prostředníku), je test pozitivní.  

Léčba karpálního tunelu

Tento článek nemá za cíl nahradit péči a diagnostiku lékařů. Jde o prevenci. Pokud vás už zápěstí bolí, tak neztrácejte čas přemýšlením a pořiďte si ergonomické doplňky. A samozřejmě navštivte odborníka (fyzioterapeuta, lékaře atd.), abyste zdravotní potíže řešili včas.

Pokud necháte problém dojít až do stavu, kdy bude zapotřebí chirurgický zákrok, potom počítejte s rekonvalescencí 3 a více měsíců. To je doba, po kterou nebudete zatěžovat ruku. Živíte se prací u počítače? Dovedete si představit, že vypadnete na tak dlouho z pracovního procesu?  

Neřešte bolesti medikamenty, které bolest možná utlumí, ale nevyřeší za vás skutečnou příčinu bolesti.

Nejčastější možné postupy při fixaci bolesti provázející syndrom karpálního tunelu:

  • Tejpování
  • Chladivé obklady – zklidňují bolest
  • Měkké ortézy nebo dlahy pro zafixování zápěstí a uvedení do klidového stavu
  • Masti nebo gely s protizánětlivým účinkem
  • Operace – pokud nezabere lokální léčba, bude zapotřebí chirurgický zákrok

Je příčinou tzv. karpálního tunelu nesprávná počítačová myš?

Jestliže pracujete pravidelně a dlouho na počítači s intenzivním zapojením klasické myši, potom je taková myš nepochybně zdrojem vzniku karpálního tunelu. Tvar klasické myši je v okamžiku jejího držení extrémně nepřátelský k anatomicky přirozenému postavení kostí. Vizte obrázek.

Předloktí se skládá z kosti vřetenové (blíže k palci) a kosti loketní. Postavení kostí při držení běžné myši je mimořádně nepřirozené, a právě při této vynucené poloze kostí dochází k nadměrnému zatěžování šlach, úponů a nervů. Naproti tomu při úchopu vertikální myši dochází k neporovnatelně přirozenějšímu postavení kostí bez zbytečného útlaku nervů.  Vidíte ten rozdíl?

Musím pracovat s počítačem. Existuje tedy nějaká prevence syndromu karpálního tunelu nebo řešení již vzniklých obtíží? 

V maximální míře je zapotřebí přestat přetěžovat ruku. Je nesmírně důležité, aby byly ruce při práci s klávesnicí a myší v co nejpřirozenější pozici. V případě klávesnic zvažte nákup kvalitní ergonomické klávesnice. Že vypadá divně? No a co. Tady jde o vaše zdraví.

Nebo si kupte alespoň ergonomickou podložku ke klávesnici. I tento levný doplněk dokáže divy. V případě myši jednoznačně používejte ergonomické gelové podložky, které napomáhají k přirozenému držení zápěstí bez nutnosti jeho zalomení nebo nepřirozeného držení a zamezují prohlubování problému karpálního tunelu. 
 


Zahoďte jednou pro vždy obyčejnou počítačovou myš a pořiďte si kvalitní vertikální myš! Vaše zápěstí se vám za tuto změnu odvděčí.

Až si vertikální myš pořídíte, buďte trpěliví. Základní úchop je zpočátku nezvyklý a je potřeba smířit se s tím, že práce možná nepůjde tak rychle, jako tomu bylo s původní myší.  Zhruba do týdne si na vertikální myš zvyknete a až se vám po čase dostane do ruky běžná myš, tak se jen stěží budete smiřovat s myšlenkou, že jste něco takového vůbec kdy používali.  

Kvalitní ergonomické doplňky a myši mají zásadní vliv na naši kondici i zdraví. Skutečně mějme na paměti, že se tato nemoc nevyhýbá nikomu, kdo pracuje dlouho a intenzivně s počítačem. A není nic snazšího a levnějšího než informovanost a prevence. 

Poohlédněte se po kvalitních ergonomických doplňcích, které neskutečně účinně pomáhají předcházet zbytečným bolestem: 

Pořádné podložky pod zápěstí

Stojan na notebook

Držáky na monitory

Stojany pod monitor