Jaký je rozdíl mezi kancelářskou židlí a kancelářským křeslem

Zpět na mapu bolesti zad
Bolest v zápěstí a syndrom karpálního tunelu
Chci vědět proč mě bolí záda

Máte v plánu nákup kvalitní kancelářské židle nebo křesla, na kterém by nebolela záda? 

Ve většině případů budete volit mezi kancelářskými křesli, nebo židlemi. Přestože se někdy na první pohled může zdát, jako z obrázku níže, že křeslo bude pro dlouhé sezení pohodlnější, opak je pravdou. 

 

Kancelářské křeslo

Kancelářská křesla jsou konstrukčně řešena tak, že úhel mezi sedákem a opěrákem je pevně daný a nelze ho měnit. 
Lidé si kancelářská křesla kupují z různých důvodů. Jedním z nich je na první pohled robustní konstrukce a bohaté čalounění, což budí dojem komfortu. Nelze popřít, že jsou některá křesla skutečně velmi pohodlná. Nicméně nám poslouží lépe k relaxaci, pro dlouhodobější práci u počítače vhodná bohužel nejsou. 

a

Zásadním nedostatkem kancelářských křesel je absence možnosti nastavit si křeslo na míru s ohledem na naše individuální potřeby.

Křesla obvykle neumožňují nastavení výšky opěráku, změnu úhlu mezi sedákem a opěrákem, výšky područí, dále ani výšky nebo tvaru bederní opěry, hloubky sedáku, výšky nebo sklonu opěrky hlavy atd.

Konstrukční řešení křesel je proto mimořádně nepřátelské vůči naší páteři, neboť neumožňuje žádný pohyb (dynamické sezení). 

Z pohledu ergonomie je častým problémem kancelářských křesel příliš zakloněný opěrák neboli příliš otevřený úhel mezi sedákem a opěradlem křesla. Obvyklá pracovní pozice při práci u PC je v mírném předklonu směrem k pracovnímu stolu.

V této pracovní pozici ale opěrák křesla zůstává daleko za zády sedícího a neposkytuje mu dostatečnou oporu. 

Konstrukčně jednoduchá křeslová mechanika umožňuje pouze houpání beze změny úhlu mezi sedákem a opěradlem. Dle typu použité mechaniky lze křeslo zablokovat pouze v základní pozici, případně některá dražší křesla disponují mechanikou, která umožňuje blokaci ve více pozicích.

V obou případech je samozřejmostí možnost nastavení tuhosti houpání dle hmotnosti uživatele.

a

a

a

a

a

a

Ve kterých případech dává nákup kancelářského křesla smysl? 

Na trhu jsou nejčastěji k dispozici levná křesla z Asie. Pokud je pro vás rozhodující faktor při nákupu cena, ne tolik kvalita a dílenské zpracování, jde-li o výrobek pro zábavu a relaxaci (hraní her, sledování televize) potom může mít taková investice smysl. 

Nezřídka si křesla kupují starší lidé s omezenou hybností nebo lidé po operacích kloubů. V těchto případech je výhoda výškově nastavitelného křesla zřejmá. Jestliže uvažujete o nákupu křesla pro člověka s omezenou hybností, potom doporučuji skutečně pečlivý výběr s ohledem na konstrukci a bytelnost výrobku. Nemohoucí člověk si v kritické fází sedání nebo vstávání pomáhá tím, že se přidržuje područí, do kterých přenáší většinu svojí hmotnosti. Jde o to, aby právě v této kritické fázi nedošlo například k ulomení područky a pádu člověka na zem. 

Na trhu lze nalézt také velice kvalitní a luxusní výrobky. Krásná křesla potažená pravou kůží s vysokou jakostí dílenského zpracování. Jestliže si přejete pořídit luxusní a reprezentativní výrobek do své pracovny, potom nákup smysl má.

a

Nákup kancelářského křesla nikdy nedává smysl v případě, kdy vás například často a hodně bolí záda. Nebo v případě, kdy víte, že vás sedavé zaměstnání živí a sezením trávíte spoustu času. Pak se může snadno stát, že bude nákup křesla zcela kontraproduktivní a jeho užívání může zapříčinit či prohloubit již vzniklé zdravotní komplikace. 

Kancelářská židle 

Hlavním konstrukčním rysem kancelářské židle je samostatný (oddělený) sedák a opěrák. 
Toto řešení umožňuje výraznou flexibilitu a možnosti individuálního nastavení.

U kancelářské židle lze, v závislosti na daném modelu, obvykle nastavit tyto funkce:

  • bederní opěrka zad – nastavení výšky nebo tvaru bederní opěrky
  • sedák – nastavení hloubky sedáku nebo sklonu sedáku (funkce posunu a náklonu sedáku)
  • područky – nastavení výšky nebo i loketníků do potřebné polohy
  • opěrka hlavy – nastavení výšky, úhlu nebo sklonu opěrky hlavy
  • synchronní pohyb pro zdravé dynamické sezení

a

Téměř každá kancelářská židle poskytuje neporovnatelně větší úroveň komfortu a ergonomie, než je tomu u kancelářských křesel.  

Synchronní mechanika pro dynamické sezení.

Synchronní mechanika je srdcem židle. Hlavním úkolem synchronní mechaniky je přinášet pohyb. Princip synchronní mechaniky spočívá v automatickém (synchronním) nastavení optimálního úhlu mezi sedákem a opěrákem židle.

Pokud se naklápí opěrák, upravuje se zároveň náklon sedáku tak, aby páteř sedícího byla vždy v optimální poloze. Synchronní židle umožňují zdravější dynamické sezení. 

Podstata dynamického sezení spočívá v tom, že nesedíme v jedné strnulé pozici. Abychom seděli dynamicky a pohodlně, je dále zapotřebí správně nastavit přítlak opěradla na naše záda.

Je-li vše nastaveno, jak má, sleduje opěrák židle pohyb sedícího a ve všech pracovních pozicích poskytuje páteři optimální oporu.

Zajímá vás více informací? Potom si přečtěte článek o dynamickém sezení

a

a

a

Kdy je dobrou volbou investice do kancelářské židle?

Kancelářskou židli volte vždy v tom případě, pokud se živíte prací u PC nebo sezením trávíte více hodin denně.

Výběr vhodné kancelářské židle není jednoduchý a skýtá pro spotřebitele řadu potenciálních pastí. Ďábel se skrývá v detailech. Nastudujte si problematiku výběru kancelářské židle, nebo navštivte některou ze specializovaných prodejen, kde vám s výběrem poradí.