Notebook jako zabiják zad

Zpět na mapu bolesti zad
Chci vědět, proč mě bolí záda
Rozdíl mezi křeslem a židlí

Notebook je fantastický vynález, který přináší svobodu ve smyslu snadné přenositelnosti a možnosti pracovat prakticky kdykoliv a odkudkoliv.  

Nicméně kvůli potřebným licencím, nastavení programů, přístupům do různých aplikací atd. používá jen málokdo klasickou pracovní stanici a jako doplněk k této stanici také notebook pro případ, kdy je zapotřebí vydat se na cesty. V mnoha případech je právě notebook hlavním pracovním nástrojem.  Jak ale správně sedět u notebooku?

a

Stejně jako to, že notebook přináší obrovskou svobodu, volnost pohybu a možnost výběru místa práce, PŘEDSTAVUJE PRÁCE S NOTEBOOKEM TAKÉ JEDNU Z HLAVNÍCH PŘÍČIN ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ.

Jak zdravě pracovat s notebookem? Naštěstí existuje řešení, jak ze zdánlivé nevýhody udělat výhodu.  

CHCI SVOBODU, ALE NECHCI PROBLÉMY. JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT NOTEBOOK?  

Nejednou jsem četl články, které důrazně nabádaly k používání klasických stolních počítačů (PC a samostatný monitor). Uživatelé notebooků přetěžují pohybový aparát a provází je akutní i chronické potíže.

S výše uvedeným v zásadě souhlasím, PŘESTOŽE tento článek píšu na notebooku, který používám jako hlavní počítač už více než 10 let. A zcela upřímně, nic mě nebolí. Ovšem je pravdou, že notebook používám převážně na vyhrazeném pracovišti a pouze občas mě doprovází na cestách.  

Nejprve si uveďme nejčastější způsoby využití notebooku. Pomůže nám to lépe pochopit způsob využití notebooku a z toho vyplývající výhody i rizika.  

TRVALÁ PRÁCE MIMO PRACOVIŠTĚ  

Víte, nedovedu si dost dobře představit dlouhodobou práci na notebooku mimo nějaké vyhrazené pracoviště, kde máte k dispozici kvalitní stůl, židli a potřebné ergonomické doplňky. Respektive si nedokážu představit takový způsob práce bez toho, aby člověka nebolela záda, ruce, oči …  

Jestliže se zrovna jedná o váš případ, prosím, napište mi. Zajímají mě vaše zkušenosti a jak to zvládáte.  

OBČASNÁ PRÁCE MIMO PRACOVIŠTĚ 

Zřejmě nejběžnější způsob využití laptopu. Pracujete především z jednoho vyhrazeného místa (kancelář, domácí pracovna), ale občas vyjíždíte za klienty, na schůzky apod. To je ta výhoda a svoboda, kterou notebook poskytuje.  

ERGONOMICKÁ PRÁCE S NOTEBOOKEM. UKÁŽU VÁM, CO DĚLAT, ABY VÁS PŘI PRÁCI S NOTEBOOKEM NEBOLELA ZÁDA. 

Existuje jediný způsob, jak si nekazit zdraví, jak předcházet zbytečné bolesti. Je to pohyb a správné držení těla. Nic víc. Skutečně, nic víc.  
Správné držení těla je klíčem k prevenci bolestí zad. A to nejen při práci u počítače. Kdo už jednou nějakou nepříjemnou bolest zad zažil a řešil nápravu s fyzioterapeutem, dobře ví, jak důležité je správné držení těla a pravidelný pohyb.  

PROČ JE PŘI PRÁCI S NOTEBOOKEM PRAKTICKY NEMOŽNÉ SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA? 

Primární problém představuje výška displeje notebooku vůči očím.

Pracujete-li na notebooku, s vysokou pravděpodobností se displej nachází příliš blízko očím a s ještě větší pravděpodobností je monitor notebooku umístěný tak nízko, že na něj shlížíte, hlava je mírně předkloněná a krční a trapézové svaly jsou v permanentním napětí.

Navíc dochází k přetěžování svalů ruky a předloktí.    

Správná vzdálenost displeje od očí.   

Záleží na velikosti displeje, ale zjednodušenou pomůckou pro stanovení optimální vzdálenosti monitoru od očí je délka vaší paže s nataženými prsty.

Sedíte u stolu? Natáhněte před sebe ruku, na jejím konci by se měl nacházet monitor.  
A zkuste to nyní s notebookem. Nejde to, že? Pokud odsunete displej laptopu do vzdálenosti natažené paže, bude se nacházet klávesnice ve značně nekomfortní vzdálenosti pro vaše ruce.

SPRÁVNÁ VÝŠKA DISPLEJE OD OČÍ  

Jak docílit optimální vzdálenosti displeje od očí a zároveň správné výšky displeje vůči očím?

Je pouze jeden způsob, a tím jsou stojany pod notebook.  
Zpravidla jde o výškově nastavitelný držák, do kterého umístíte notebook. Jednoduché, ale nesmírně účinné zařízení, které umožní především nastavení výšky displeje notebooku do optimální výšky vůči očím. Má to ale háček. 

V okamžiku, kdy začnete používat držák notebooku, vyvstane nutnost použití externí klávesnice a myši. Nepovažujte to ale za nevýhodu. Externí klávesnice a myš jsou mimořádně důležité ergonomické doplňky tvořící tzv. velkou pětku - židle, stůl, monitor, myš, klávesnice.  

Řešení stojanu s externí klávesnicí a kvalitní myší vám otevírá nové možnosti k efektivní práci bez bolestí zad, krku, hlavy, zápěstí atd.   

Chce to pouze trochu času a snahy si informace k problematice tzv. velké pětky nastudovat a získané vědomosti potom implementovat do své praxe. Pokud to zvládnete, vyhráli jste jackpot.  

Vraťme se ke stojanům pod notebook. Pořiďte si typ, který odpovídá velikosti notebooku. Zvažte případně i materiál a další aspekty (např. skladnost).

Některé stojany jsou z plechu. Jsou velice bytelné, ale také těžké, a proto vhodné spíše pro statické umístění notebooku.

Jiné typy jsou vyrobeny z lehčích materiálů (např. hliníku, plastu) a mohou být velice skladné, což umožňuje přibalit si stojan k notebooku na cesty. Možná je to věc navíc, ale jde o doplňky, které mohou zkvalitnit váš život.  

Dejte stojanu pod notebook šanci. Nebudete litovat. 

Pro prevenci bolesti nebo naopak léčbu následků nesprávného sezení u počítače se také můžete poradit s odborníkem, který vám doporučí cviky pro každodenní cvičení. Tím posílíte zádové svaly a ulevíte tak vašemu tělu při dlouhém sezení u počítače.

A ještě vám dám jeden tip. Rozšiřte si své pracoviště doma o externí monitor. Práce se dvěma monitory zefektivňuje jakoukoliv práci. Já například obvykle na velkém monitoru pracuji, na notebooku mezitím řeším e-maily. Pokud potřebujete někam na chvíli odjet, pouze odpojíte notebook a odcházíte. Výše uvedené řešení plně nahradí tolik prosazovaný model práce s klasickým PC. Výhoda v mobilitě v okamžiku potřeby je ale zřejmá.