Posun a náklon sedáku

Zpět na mapu bolesti zad
Chci vědět, proč mě bolí záda
Síťovaný sedák a otoky nohou

Dobrá ergonomická židle je komplexní výrobek, který se skládá z několika částí (opěrák, sedák, mechanika, opěrka hlavy, područky, bederní opěrka atd.) a každá taková část plní nezastupitelnou funkci. Čím lépe dokáže výrobce poskládat jednotlivé části židle do užitného celku, tím lepší židle bude uvedena na trh. A stejně tak je možné nadějný výrobek degradovat, třeba jen jedinou nevhodně zvolenou nebo odladěnou částí židle. 

Sedák nepochybně patří mezi důležitou část každé židle, neboť zásadně ovlivňuje nejen komfort sezení, ale také spoluvytváří celkovou ergonomickou hodnotu výrobku. 

Jakým způsobem tedy sedák ovlivňuje komfort sezení? 

Jedním z aspetků, který přímo ovlivňuje komfort sezení i životnost výrobku je použitý materiál na sedáku židle. 

a

Standardní PUR pěna (molitan). Někdo rád vdolky, jiný holky. Někdo preferuje měkké sezení, někdo raději tvrdší sedák. U kancelářských židlí se nejčastěji setkáte s níže uvedenými výplněmi sedáků. 

PUR pěna (molitan) bude obvykle tvořit výplň sedáku u levných neznačkových židlí a křesel. Podle způsobu zpracování se PUR pěny liší svými vlastnostmi i tvrdostí. PUR pěny jsou měkké a pružné, patří k nejlevnějším materiálům.

U židlí obsahujících PUR pěny se tedy můžete těšit z měkkého sezení. Z komfortu se však budete těšit pouze na dobu určitou, levná pěna obvykle brzy ztrácí elasticitu a poměrně rychle tak dochází k prosezení sedáku.

 

Studená pěna (HR pěna) je materiál, který si oblíbili značkoví výrobci produkující kvalitní židle.

Studená pěna vzniká obdobnou technologií jako molitan s tím rozdílem, že se vyrábí za studena. Pěna tak disponuje lepšími vlastnostmi. Oproti molitanu jsou studené pěny pružnější, tvarově stálejší, mají jemnější strukturu, jsou vzdušnější, a hlavně se vyznačují vysokou odolností proti prosezení.

Gramáž neboli hustota pěny potom určuje tvrdost sedáku. Obecně jsou sedáky židlí se studenou pěnou tvrdší. Na druhou stranu sedák ani po dlouhých letech užívání neztrácí své klíčové vlastnosti, tedy tvar a pružnost. 

a

VISCO (líná, paměťová) pěna je speciální polyuretanová pěna. Jde o směs výše uvedené PUR a HR pěny. Charakteristickým rysem pěny je pružnost, která se mění v závislosti na tlaku a teplotě uživatele. Tento materiál se používá spíše pro výrobu matrací. U židlí se s paměťovou pěnou setkáte jen výjimečně.  

a

a

a


Rozměry

Velkým snem každého výrobce je nepochybně produkce univerzální židle. Pro malé i velké. S optimální velikostí sedáku. Tato snová představa nutně narazí na otázku, kde začíná a končí optimální velikost sedáku?

Příliš dlouhý (hluboký) sedák uvítají vysocí nebo dlouhonozí lidé. Ale co ti ostatní? Dodávat jeden typ židle s několika velikostmi sedáku je prakticky nemožné.

Proto se většina výrobců ubírá cestou nejmenšího odporu, a tou je univerzálnost. Nejlepší židle jsou ty, které vyhovují co nejširšímu spektru uživatelů. Do tohoto spektra většinou nezapadají příliš malí, ale ani příliš vysocí lidé.

Aby si výrobci usnadnili situaci a uspokojili alespoň poptávku vyšších zákazníků, vybavují některé židle funkcí posunu sedáku. 

Posun sedáku


Funkce posunu sedáku umožňuje povysunout sedák o několik centimetrů vpřed.

Především vysocí lidé nebo lidé s dlouhýma nohama povysunutím sedáku získají více opory pro své nohy. Většina lidí si nějak (obvykle špatně) sedne na židli, aby vzápětí zpozorovala jistou vzdálenost mezi přední hranou sedáku a svými koleny.

Následuje pocit závratě doprovázený snahou co nejvíce vysunout sedák dopředu. A to je velká chyba.  

Zajímá vás, jak správně nastavit hloubku sedáku? Mělo by. 

  • Ponechte sedák v co nejvíce zadní nevysunuté poloze.
  • Posaďte se na židli tak, aby se zadek nacházel co nejblíže opěráku.
  • Nyní se zaměřte na vzdálenost mezi přední hranou sedáku a podkolenní jamkou. Je důležité, aby byla mezi podkolenní jamkou a hranou sedáku min. 5 cm mezera.
  • Pokud je mezera v rozmezí cca 5-15 cm, jde o optimální nastavení.

a

Proč je správné nastavení tak důležité? Protože v oblasti podkolenní jamky vede tepna. Sebemenší tlak v oblasti podkolenní jamky vede k její přišrkcení. A to je problém!  

a

Jestliže sedíte zadkem co nejvíce vzadu a mezi hranou sedáku a podkolenní jamkou nemáte žádnou, nebo jen minimální mezeru, potom sedíte na nevhodné židli a potřebujete jiný model. 
Pokud je vzdálenost v rozmezí cca 5-15 cm, potom se jedná o optimální variantu nastavení hloubky sedáku a židle je vhodná pro vaši výšku a typ postavy. 

Pokud je mezera větší než cca 15 cm, potom využijte funkci posunu sedáku a povysuňte sedák vpřed. Pamatuje ale, že někdy méně znamená více. V okamžiku, kdy začnete posouvat sedák kupředu, začne mezi sedákem a opěrou židle vznikat mezera a čím více sedák vysunete kupředu, tím větší díru mezi sedákem a opěrákem vytvoříte. Potíž je v tom, že takové nastavení vás bude nutit sedět s mírně podsunutým zadkem, což zapříčiňuje bolesti zad. 

Tvar sedáku přímo ovlivňuje komfort sezení i zdravotní aspekt práce na židli

Představte si sebe v roli výrobce židlí. Jste postaveni před volbu, zda nově vyvíjený model židle vybavit hezkým a designově zajímavým sedákem, nebo ergonomicky optimálně tvarovaným sedákem, který ale není vizuálně tak přitažlivý. 

Jednalo by se o snadnou volbu? Vzhledem k tomu, že lidé inklinují k upřednostňování vzhledu před racionálními aspekty, tak spíše sáhnou po designově zajímavém sedáku než po tom ergonomicky dokonalém, ale nevzhledném.

Samotné vnímání krásy je čistě subjektivní záležitostí každého z nás. Je ale dobré vědět, že na trhu se nachází velké množství židlí s krásnými sedáky tvarovanými takovým způsobem, že již za několik dnů prakticky nebudete cítit své nohy, oteklé v důsledku přiškrcení tepen v podkolenních jamkách.  

Co z toho všeho plyne?

  • Je-li to možné, volte židle se sedákem ze studené pěny. Tvrdší sezení vyrovná dlouhá životnost výrobku.
  • Rozměry a tvar sedáku přímo ovlivňují nejen komfort sezení. Nevhodně zvolená velikost sedáku má zásadní vliv na vaše zdraví. Nikdy byste při sezení neměli cítit sebemenší tlak způsobený sedákem v oblasti podkolenní jamky.
  • Funkce posunu sedáku je potřeba využívat s rozumem.
  • Nechte si od prodejce vysvětlit a ukázat nastavení funkcí posunu nebo náklonu sedáku.
  • Dejte na svůj pocit, vnímejte vlastní tělo, je moudré a ví, co je pro něj dobré.