Dynamické sezení

Zpět na mapu bolesti zad
Chci vědět, proč mě bolí záda
Síťovaný sedák a otoky nohou

V minulém článku Zdravé sezení neexistuje jsme si vysvětlili, proč je nutné zařadit do svého života co nejvíce pohybu. A protože u sezení to platí dvojnásob, naučíme se dnes něco o dynamickém sezení.

Dynamické sezení je klíčem k tomu, aby vás nebolela záda a nepoškozovaly se meziobratlové ploténky. 

Ve snaze eliminovat nedokonalost lidského těla vynalezli lidé dva systémy, které se snaží vnést pohyb do stavu, kdy se tělo nehýbe (rozumějte při sezení).  

Jedním systémem jsou tzv. synchronní židle, druhým balanční židle. 

Jak už to bývá, každý systém má své výhody i nevýhody. V dnešním článku se zaměříme na rozšířenější systém, a to synchronní židle. 

Na židlích je v zásadě možné sedět dvojím způsobem. Staticky nebo dynamicky. 

Staticky sedět znamená, že si najdete páčku, pomocí které je možné pohupování židle zablokovat. 
Co se stane? Z mého pohledu nejhorší, co se stát může. Budete trávit hodiny a hodiny bez jakéhokoliv pohybu páteře. Čeká vás postupná a plíživá degradace meziobratlových plotének, bolesti zad, zdravotní komplikace. 

Pokud chceme sedět co nejzdravěji, je potřeba dynamického sezení. Ovšem dynamické sezení umožňují pouze židle, které jsou vybaveny tzv. synchronní mechanikou. Dobrá zpráva je, že téměř každá kvalitní ergonomická židle je nějakým typem synchronní mechaniky vybavena. (link na článek o typech mechanik) 

Co je to synchronní mechanika?

Synchronní mechanika je srdcem každé kvalitní ergonomické židle. Hlavním úkolem synchronní mechaniky je do sezení vnést pohyb. Princip synchronní mechaniky spočívá v automatickém (synchronním) nastavení optimálního úhlu mezi sedákem a opěrákem židle.

Znamená to tedy, že si budu připadat jako na houpačce? 
Někteří lidé mi říkají: „Vypněte mi to, já na to nejsem zvyklá!“ Nebo: „Já na houpání nemám čas, znervózňuje mě to.“

a

Dynamické sezení není o houpání. Dynamické sezení je o jemných, vytrvalých a častých změnách polohy zad. 

Je to o tom, že v průběhu sezení mnohokrát podvědomě změníte svoji pozici. Vykonáte stovky mikropohybů a židle vám automaticky přizpůsobuje optimální úhel mezi sedákem a opěradlem. 

Jak funguje synchronní mechanika?

V okamžiku kdy se pohybuje opěrák, se zároveň automaticky upravuje náklon sedáku tak, aby páteř sedícího byla vždy v optimální poloze. Synchronní židle umožňují zdravější dynamické sezení. 
Je-li vše nastaveno, jak má, sleduje opěrák židle pohyb sedícího a ve všech pracovních pozicích poskytuje páteři optimální oporu.

Abychom mohli sedět dynamicky, je naprosto klíčové dobře nastavit sílu protiváhy. Bez toho nelze sedět dynamicky. 

Co je to tzv. optimální síla protiváhy?

Správné nastavení poznáte tak, že se stanete pánem své židle. Vy si určíte, v jaké pozici chcete sedět a židle, respektive její opěrák vám bude klást jen takový odpor, aby vás ve zvolené pozici udržel. Nic víc, nic míň.

Každá dobrá synchronní mechanika je vybavena funkcí pro regulaci síly protitlaku. 
Nastavení může probíhat automaticky, nebo manuálně. 

Mechaniky s automatickým nastavením reagují na vaši hmotnost a podle ní nastaví „optimální“ sílu protitlaku. Bohužel automatika nebere v potaz tělesné proporce, a tak se nezřídka stane, že síla protitlaku je buď příliš vysoká, nebo naopak nízká. Z takového sezení nebudete mít dobrý pocit a budete se spíše trápit. 

Mnohem lepší variantu představují synchronní mechaniky s manuálním nastavením. Na mechanice se nachází regulační prvek (šroub nebo klička), který se dle typu a provedení mechaniky nachází buď na spodní straně mechaniky, nebo na její boční straně (obvykle vpravo).  (přidat foto) 

Jak správně nastavit sílu protiváhy?

  • Odblokujte mechaniku.
  • Opřete se do opěráku židle a zaujměte mírně zakloněnou polohu.
  • Uvolněte se a povolte břišní svaly. 

Pokud bude pod tíhou vašich zad opěrák ustupovat dozadu, je potřeba přidat na síle protitlaku (obvykle otáčením regulačního prvku po směru hodinových ručiček).
Pokud vás bude opěrák naopak tlačit dopředu směrem k pracovnímu stolu, je síla protitlaku příliš velká a je potřeba ubrat. Není dobré s židlí zápasit a držet vybranou pozici zatnutými břišními svaly. Uvnitř synchronní mechaniky je ocelová pružina, s níž nemá smysl zápasit.

Závěrem 

Velmi často se setkávám se zákazníky hledajícími novou kvalitní židli, která by jim pomohla od bolesti zad. Nicméně si nepřejí, aby se židle pohybovala. Bohužel, bez pohybu to nepůjde. Je potřeba změnit mnohdy dlouholeté špatné návyky a naučit se sedět dynamicky.  

Pamatujte: 

  1. odblokujte mechaniku své židle
  2. nastavte si správnou sílu protitlaku a seďte dynamicky 

Zajímají Vás tipy na ergonomicky hodnotné židle?   

Mezitím si dopřejte pohyb a mějte ze sebe radost.