Zdravé sezení neexistuje

Jen si to představte. Koupíte si „zdravotní židli“ a zatímco budete pracovat nebo se jinak bavit, bude se postupně zlepšovat vaše fyzická kondice, narostou vám svaly a vůbec se budete cítit skvěle.

Zní to fantasticky, no ne? Bohužel, není tomu tak.

Skutečně zdravé sezení neexistuje, jakkoliv je tato představa pro mnohé lidi lákavá. Pokud někdy narazíte na pojem „zdravotní židle“, berte ho s nadhledem. Ve skutečnosti se obvykle jedná o sofistikované ergonomické židle, které jsou za určitých podmínek schopné působit výrazně preventivně a omezit vznik nejrůznějších zdravotních obtíží. Nic víc.

Proč nelze sedět zdravě?

Protože evoluce. Uvědomme si, prosím, že ještě před 100 lety se většina populace věnovala činnostem a způsobům obživy, které se ze židle vykonávat nedaly. Možná podojit krávu z nějaké stoličky, to ano. 

Lidské tělo je dokonale přizpůsobené chůzi, běhu a celkově pohybu. Je to pár desítek let, co lidé začali vykonávat svoji práci především vsedě. Lidská páteř není dlouhodobému sezení přizpůsobena. 

Někdo by možná mohl namítat, že zdravé sezení poskytují balanční židle. Pravdou však je, že ani o balančních židlích nelze hovořit jako o skutečně zdravotním vybavení, přestože se vás prodejci mohou snažit přesvědčit o opaku. Ve skutečnosti mohou tyto židle člověku při nesprávném použití dokonce i uškodit.

Páteř a ploténky – zde vězí zakopaný pes. 

Věděli jste, že jsou meziobratlové ploténky primárně vyživovány pohybem?

a

Meziobratlová ploténka funguje jako vysoce výkonný tlumič, který umožňuje páteři široké spektrum pohybu.

Představte si ploténku jako malý polštářek mezi jednotlivými obratli. Uvnitř ploténky se nachází rosolovité měkké jádro, které má schopnost rovnoměrně přenášet tlak na ostatní ploténky.

Míra schopnosti přenášet tento tlak je dána obsahem vody v ploténce. Čím více vody se v ní nachází, tím lépe jsou ploténky schopné odolávat zátěži.

Pokud například někam jdete, uvedete do pohybu množství svalů a kostí. Jednotlivé obratle páteře jsou v pohybu a tento pohyb působí pravidelný tlak a uvolnění meziobratlových plotének. A právě díky pohybu si ploténky udržují svoji zdravou a přirozenou funkci, pružnost a elasticitu.

a

a

a

a

a

Naopak čím méně pohybu do svého života zařadíte, tím rychleji započne proces degradace meziobratlových plotének.

a

Špatné vyživování tkáně způsobí ztrátu elasticity plotének. Následně hrozí deformace ploténky a posun jejího jádra mimo střední část ploténky. Postupem času se jádro vyklene směrem k míše a dojde k tzv. vyhřeznutí ploténky. 

Nedostatek pohybu, ale především dlouhé statické sezení v práci, v autě a následně doma u televize představuje nebezpečnou kombinaci na cestě k bolestem. 

Ploténky jsou uzpůsobené zvládání permanentní zátěže. Pokud stojíte, vyvíjíte na ploténku zátěž až 100 kg. Ovšem při sezení se zátěž zvyšuje až na 140 kg.

Je proto nesmírně důležité dbát na správné držení těla, a to nejen při chůzi, ale i při dlouhodobém sezení, kdy se páteř nachází v nepřirozené pozici.

Vraťme se ale zpátky ke zdravému sezení. Nyní již víme, že pro zdravá záda potřebujeme pohyb. A v případě sezení to platí dvojnásob.

a

a

a

Ale copak je možné sedět a současně se hýbat?

Ano! A chcete-li vědět jak na to, mrkněte na článek co je to "Dynamické sezení".